Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoek
Sluit dit zoekvak.
man en kunst

Cultuur op tv-tip

‘Man en Kunst’ gaat vooral over vrouwen.

Vrouwelijke kunstenaars, zijn die er? Zeker wel! Denk maar eens aan schilders als Marlene Dumas, Frida Kahlo of Charley Toorop. De geschiedenis heeft er velen voortgebracht. Presentator Lucas de Man neemt je in vijf afleveringen mee langs iconische kunstwerken van twee mannelijke en drie vrouwelijke kunstenaars. Wilden we je toch even op attenderen want het is absoluut de moeite waard om te kijken.

In ‘Man en Kunst’ worden onder andere de vrouwelijke kunstenaars Thérèse Schwartze, Barbara Hepworth, Ferdi Tajiri-Jansen aan je voorgesteld. Is het tegenwoordig al niet altijd makkelijk om je als kunstenaar én ondernemer staande te houden, dat was het in vroeger tijden ook al niet. Als je je al als vrouw aan de kunsten wijdde, mag je gerust spreken van een sterke vrouw die wist wat ze wilde.

Schwartze is op dinsdag 5 april als eerste aan de beurt. Zij portretteerde Koningin Emma met prinses Wilhelmina op haar arm. Een prachtig schilderij dat binnenkort te zien is in Paleis het Loo in Apeldoorn. Op 6 april is Melchior d’Hondecoeter aan de beurt met zijn bijzondere schilderijen van dieren en in de derde aflevering (7 april) maken we kennis met de Engelse Barbara Hepworth. Een naam die bij velen bekend in de oren zal klinken. Ze was een van de meest bekende beeldhouwers uit de twintigste eeuw. Een aantal werken van haar is te zien in het Kröller-Müller museum in Otterlo (Rietveld Paviljoen).  

Schilder Max Beckman, de Duitse expressionist, komt voorbij in de daaropvolgende aflevering, waarvan werken te zien zijn in het Stedelijk Museum in Amsterdam, en we eindigen op 9 april met de flower-power sculpturen van kunstenares Ferdi Tajiri-Jansen.

Alle afleveringen worden rond tien uur ’s avonds uitgezonden op NPO2 en zijn ook terug te zien (programma gemist of NPOstart). Absoluut de moeite waard.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉