Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dat ik het altijd zelf heb moeten doen dat inspireert mij iedere dag weer

We spreken Mirjam Marinus tussen de bedrijven door. Een frisse verschijning, altijd even charmant en altijd actief. Mirjam vindt het lastig in de spotlight te staan. “Een interview… écht, dat is niet mijn favoriete bezigheid. Het gaat niet om mij maar om het grote geheel.” Dus, zijn we gewoon gaan praten…

Mirjam Marinus weet van kleins af aan wat hard werken is. In de bakkerij van haar ouders hielpen de kinderen mee, zo ook Mirjam. Daar heeft zij de fijne kneepjes van het ondernemen van dichtbij meegemaakt én overgenomen. Ze vertelt met veel respect over Appie de Jong, haar vader en haar grote voorbeeld. De man die haar stimuleerde ondernemend te zijn. “Als je iets wilt dan moet je daar wat voor doen, ergens op afstappen én… vol overtuiging de uitdaging aangaan. Het is hard werken, maar dan gaat het je lukken!”

“Toen ik als zestienjarig meisje tegen mijn vader zei, ik wil weleens wat anders, zei hij: Drachten is groot genoeg, ik hoor het vanmiddag wel. Ik op mijn fietsje door Drachten. Ik kwam terecht bij Autoland Van der Brug. Ik ben naar binnen gelopen en gaf aan dat ik alles wel wilde doen. Na een gesprek met Hans van der Brug kon ik direct beginnen. In die tijd studeerde ik in Groningen. Op zaterdag werkte ik in de bakkerij, daarnaast had ik dat bij- en vakantiebaantje bij Autoland van der Brug. Na mijn studie wilden ze me daar graag houden en werd het van een vakantie-bijbaantje een vaste baan. Ik heb er prachtige jaren gehad en ik leerde veel. Toen kwam Friesland Lease en ik voelde me daar als een vis in het water. Ik werkte er als kwaliteitsmanager, directiesecretaresse, officemanager, marketingmanager en had een plek in het management-team. Ik mocht er ook opleidingen bij doen zoals de masterstudie Strategy & Leadership bij AOG School of Management van de Rijksuniversiteit Groningen. De studie waar ik heb geleerd dat je kwetsbaar opstellen je verder brengt. Ik leerde hulp vragen bij de dingen die je minder goed afgaan.”

‘We hebben veel hobbels overwonnen en doorgezet’

Zeven jaar geleden zijn we bij Friesland Lease met Leasefiets begonnen. Tijdens een bijeenkomst met directeuren van kleine- en grote leasemaatschappijen vertelden wij daar vol trots over. Daar werd toen wat lacherig over gedaan. ‘Dat moet je maar lekker in Friesland gaan doen’, werd er gezegd. Wij dachten meer aan de consequenties van verstedelijking en files. Wij zagen toen al dat, juist in de grote steden, Leasefiets een prachtige oplossing zou zijn. Inmiddels hebben we een mooie samenwerkingen met de grootste corporate clubs. Die grote spelers hebben we nu als klant. Dan ben je marktleider! We hebben het gewoon echt gedurfd en gedaan. En zijn volhardend geweest, want zowel intern als extern heeft het tijd nodig als je met iets nieuws komt wat nog niemand kent. Het is fantastisch om dan jaren later te zien dat we veel hobbels hebben overwonnen en met elkaar hebben doorgezet. We stopten er alle energie in en zijn er gekomen. Dat is wat ik leuk vind aan ondernemen.

“We zijn een ondernemende leasemaatschappij, we gaan voor de duurzaamste oplossing voor

mobiliteitsgebruik. Een schonere wereld, daar dragen wij graag ons steentje aan bij. Friesland Lease is innovatief, duurzaam en ondernemend. Zo zijn wij de eerste die de leasefiets aanbieden en we hebben al veel ervaring met elektrisch rijden, rijden op groen gas en op waterstof. Friesland Lease probeert altijd het beste maatwerk aan te bieden aan ondernemers. Belangrijke onderwerpen als de vitaliteit-checks, het fietsen, de CO2-uitstoot, op weg naar een straatbeeld zonder dieselauto’s. Andere vormen vinden voor het binnenstedelijk vervoer, zoals kleine auto’s die op het fietspad mogen rijden, een deelfiets – deelauto of het openbaar vervoer. Volgens ons kan mobiliteit schoner, slimmer en vitaler. We denken vooruit en willen onze klanten ontzorgen.”

‘We willen onze klanten een wow-effect laten ervaren’

“Alle ogen zijn gericht op onze klant maar ook het welzijn van onze medewerkers is erg belangrijk. We doen het met elkaar. Ieder mens heeft aandacht en waardering nodig en wanneer je je medewerkers vanuit hun talent in hun kracht zet, laat je mensen floreren. Volgens de StrengthsFinder test heeft ieder mens vijf talenten. Door het inzetten van die talenten krijg je blije medewerkers en die zorgen, door hun persoonlijke ontwikkeling, weer voor grote prestaties en succes. Er komen bij ieder mens natuurlijk ook minder grote talenten naar voren en daar moet je dan wat mee. Door je kwetsbaar op te stellen en hulp durven te vragen, kom je samen verder.”

Toen ik begon bij Friesland Lease waren we met zo’n twintig medewerkers en stonden we aan het begin van die prachtige organisatie die uit zou groeien tot een middelgrote leasemaatschappij in de branche. We zijn inmiddels een organisatie met 85 medewerkers, mannen en vrouwen. We staan nooit stil. Iedere dag zijn er weer nieuwe kansen. We zijn een frisse organisatie met gedreven capabele mensen. Samen zijn we sterker dan ooit, leren iedere dag weer wat nieuws en kijken met veel enthousiasme naar de toekomst. We zijn er met z’n allen voor onze klant. We willen onze klanten verrassen met een persoonlijke aanpak. Als we een klant geen duidelijk antwoord kunnen geven, gaan we het onderzoeken. We willen exact weten wat de beste aanpak is om onze klanten een wow-effect te laten ervaren. We gaan niet voor het proces maar voor de beste oplossingen voor onze klant, dáár ligt voor ons de focus. Daar krijg ik energie van.”

Vanwege corona werken we veel vanuit huis, maar doen we nog steeds alles samen. We geloven dat straks vijftig procent blijft thuiswerken. De vrijheid voor medewerkers om tussen de bedrijven door even een stuk te fietsen of hard te lopen, is belangrijk. Daar genieten mensen van. Lekker even je hoofd leeg en dan op de avond of de volgende ochtend weer in de actie. Wij vinden, vanuit goed werkgeverschap, die balans tussen privé en zakelijk belangrijk. Wij geloven ook echt dat wanneer je die vrijheid geeft, de medewerker zich lekker voelt en dat je dat dubbel en dwars in de resultaten weer terugvindt.”

‘We denken altijd dat het beter kan’

Ook in dit coronatijdperk is mobiliteit natuurlijk erg belangrijk. We hebben onderzoek gedaan bij onze klanten van Friesland Lease en Friesland Huur over hoe zij ons zien en waar kunnen wij helpen. Waarbij we ook de vraag stellen, wat gaat goed en wat kan beter? Dat kwetsbaar opstellen, dat werkt heel goed. We zijn voor de derde keer op rij de beste leasemaatschappij van Nederland. Daar zijn we ontzettend trots op, maar we kijken er op een nuchtere manier tegenaan. We denken dat het altijd beter kan.”

“Ik kan met recht zeggen dat ik me nooit verveel, dat ik iedere dag met plezier alles er uit haal bij Friesland Lease. Doordat ik niet wist van ophouden, zat ik vaak in tweestrijd. Hoe krijg je een superdrukke baan met je rol als moeder gecombineerd? Dit was niet altijd makkelijk. Als ik mijn meisjes net uit school had gehaald en ik werd zakelijk gebeld, dan was ik én thuis én aan het werk. Terwijl ik thee voor de meisjes klaarmaakte en er voor ze wilde zijn, was ik in gesprek met iemand over mobiliteit. Je kunt gewoon die twee rollen niet tegelijk vervullen. Dat heb ik echt moeten leren en daar heb ik inmiddels een goede balans in gevonden. Ben ik thuis, dan ben ik honderd procent moeder en op mijn werk ben ik er honderd procent voor Friesland Lease.”

‘Heb bewondering voor een ander’

“Iedere dag brengt nieuwe dingen. Dromen kunnen werkelijkheid worden en denken brengt je verder. Jezelf én anderen. Het gaat in mijn optiek om de bewondering die je voor een ander hebt en de inspiratie die een ander je bieden kan. Zo heb ik grote bewondering voor mijn nichtje van 32 jaar. Zij heeft het downsyndroom. Op twaalfjarige leeftijd kreeg zij ineens een dwarslaesie en raakte ze verlamd. Ingrijpend en verdrietig. Ze heeft moeten leren omgaan met het feit dat ze niet meer kon lopen. Dat doet ze vol overgave. Ze is iedere dag vrolijk en maakt er altijd wat van. Dan heb je in mijn ogen een ongelofelijke drang naar positiviteit. Dan ben ik zo trots op, daar kan iedereen wat van leren.”

Ik denk ook aan mijn vader, die ik veel te vroeg heb moeten missen. De man die mij zoveel heeft geleerd en die mij iedere dag weer inspireert. Zijn enthousiasme en energie, zijn volle overtuiging – ergens honderd procent voor gaan. Hij was de man die anderen een helpende hand bood, vooral mensen die het moeilijk hadden. Hij regelde een opvang en leerde die mensen anders met dingen om te gaan. Het Aanloophuis in Drachten was een plek waar het gezin De Jong regelmatig te vinden was.” Mirjam heeft prachtige herinneringen aan haar thuis, de basis die haar zoveel heeft gebracht.

Mirjam Marinus (38 jaar) is getrouwd en moeder van twee dochters.

Werk: directielid Friesland Lease en verantwoordelijk voor marketing, communicatie, HR, duurzaamheid en innovatie bij Friesland Lease.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉