Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Search
Close this search box.

Delegeren is belangrijk en iets wat je kunt leren

Zakenvrouw Jacqueline Visser (47)is getrouwd en moeder van een zoon en een dochter; Algemeen directeur Spantenfabriek in Dokkum; Interim projectmanager en oprichter van SUP Skool Dokkum.

Ze is een strateeg pur sang en voert dit als ondernemer door in haar dagelijkse werk. Zo staat ze haar mannetje in de bouw. “Delegeren is nog wel een uitdaging.” Aan het woord is Jacqueline Visser die samen met haar man in Dokkum de SpantenFabriek runt.

“Al op jonge leeftijd leerde ik van mijn pake het schaakspel en dat werd een rode draad in mijn leven. Ik denk altijd een paar stappen vooruit. Ik heb overzicht en weet welke stukken nodig zijn om in het veld doelen te behalen. Over het speelveld wil ik overzicht houden en te allen tijde zien of er iets beter kan. Hoe werk ik zo goed mogelijk van A naar B, dat is de uitdaging. Altijd nadenken hoe ik het zo kan organiseren dat iedereen de juiste kant op beweegt. Daarbij wil ik het beste uit mijzelf en de mensen om mij heen halen. Ik ben een Friese zakenvrouw en maak graag het verschil. Maatschappelijke betrokkenheid staat bij mij centraal.”

‘Die ondernemersdrive kreeg ik van huis uit mee’

“Het organiseren, inspireren en iets voor de maatschappij betekenen heb ik van mijn ouders. Mijn moeder was actief als voorzitter van de plattelandsvrouwen en mijn vader was naast diverse bestuursfuncties actief in lokale verenigingen. Hoewel mijn ouders geen ondernemers waren, kreeg ik wel die organisatiedrive van huis uit mee. Als er in de winter ijs lag verkocht mijn vader koek en zopie. Altijd behulpzaam en meedoen. “Net stinne mar hinne”. Ik zie dat ook wel als dé Friese mentaliteit. Ben je ziek? Eerst maar even proberen. Kijken of het gaat.”

“Dat ik me nu grotendeels in een mannenwereld begeef, is me niet vreemd. Op mijn negende zat ik al tussen mannen tijdens het schaken, wat ik als zesjarige voornamelijk van mijn pake heb geleerd. Door mijn pake raakte ik gefascineerd in het schaakspel en regelmatig kwam ’s avonds het schaakbord op tafel. Ik vond het strategisch spel zó boeiend, want wat gebeurt er dan precies? En waarom? Zo heb ik leren schaken en raakte er zo bedreven in dat ik op mijn negende aan de Nederlandse Kampioenschappen meedeed. Het waren louter mannen die rondom de tafel naar mijn schaakspel keken.”

“Tegenwoordig baan ik mij een weg op hakken door de mannencultuur. Nee, ik ben niet de secretaresse, maar de vrouw die het verschil komt maken. Gelukkig kom ik steeds meer vrouwen tegen, maar het zijn er naar mijn mening nog wel te weinig.” 

‘Ik wil altijd onderzoeken hoe iets beter kan’

“Tijdens mijn projecten merk ik dat het er bij een overleg vaak strategisch, tactisch of operationeel aan toe gaat. Vaak worden strategische beslissingen genomen die in de uitvoering niet werken. Ik wil altijd onderzoeken hoe dit beter kan en bijt me graag ergens in vast en ben leergierig. Die eigenschappen motiveerden mij om bedrijfskunde te gaan studeren aan Nyenrode Business Universiteit.”

“Ik volgde zes modules en schreef voor elk bedrijfsonderdeel een paper gebaseerd op onze SpantenFabriek. Wij leveren multiplex spanten met een slimme vingerlasverbinding waarmee we het prefab bouwproces sneller, duurzamer en circulair kunnen maken. Het schrijven van die papers leverde mij nieuwe inzichten op en zo baan ik me tegenwoordig op hakken een weg door de Nederlandse timmerindustrie. Het roer ging langzaam om. Voorheen was het met name het bedrijf van mijn man. Nu noem ik het ‘ons bedrijf’, met een nieuwe rolverdeling waarbij ik verantwoordelijk ben voor de algemene bedrijfsvoering. De juiste mensen op de juiste plaats, innovatie, duidelijke processen, onderscheidend vermogen en kwaliteit leidden al snel tot ‘scaling up’. Ik bied een faciliterende rol ten opzichte van de fabriek waar het geld verdiend moet worden. Werknemers kunnen met alles bij me aankloppen. Vertel me hoe je werkt en wat je nodig hebt dan kom ik met een oplossing en reik de tools aan.”

“Gaandeweg is door ervaring en studie mijn gereedschapskoffer goed gevuld. Dat bracht mij op het idee om kennis te gaan delen. Binnenkort start ik met bloggen op LinkedIn. De blogs gaan over de tools die bijdragen aan de beste versie mijzelf. Een tipje van de sluier met hier alvast de tools waarover ik schrijf: De boormachine om inspiratie aan te boren; De veiligheidsbril tegen blindstaren; Werkschoenen om voorop te lopen. Door mijn kennis te delen hoop ik meer vrouwen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen.”

Ondernemerstips van Jacqueline Visser

-Luister altijd naar je intuïtie

Ervaring heeft mij geleerd dat ik altijd voor honderd procent op mijn onderbuikgevoel kan vertrouwen. Bij twijfel onderzoek ik of er een tool of hulpmiddel is dat me verder helpt. ‘Scaling up’ bijvoorbeeld, een boek van Verne Harnish. Heel praktisch en direct inzetbaar. Maar ook het boek F*ck die onzekerheid van Vreneli Stadelmaier is een aanrader.

-Bouw een goed netwerk op

Door te sparren over je vraagstukken help je elkaar. Investeren in je netwerk is belangrijk. Er komen gesprekken op gang met mensen die je normaal gesproken niet zo snel tegenkomt. Ik zit bij een Ladies Business Club Lauswolt en bij de Rotaryclub Dokkum voor het maatschappelijk belang.

-Zorg dat je zichtbaar bent

Zichtbaarheid is belangrijk. Ik kan het niet genoeg benadrukken, alhoewel ik het soms lastig vind. Actief aan je marketing werken betekent ook jezelf profileren op social media. Ik wil inhoudelijk kunnen meepraten zonder dat er gezegd wordt: daar heb je haar ook weer. We zijn afgelopen jaar verhuisd naar een groter pand op een A-locatie. Als je weet wat dat met je zichtbaarheid doet! Boektip: Stratego voor vrouwen van Monic Buhrs en Elisa de Groot.

-Delegeer

Denk niet dat je alles zelf moet doen. Doe aan delegeren. Ook ik heb het moeten leren en vergeet het soms. Vaak zit ik nog tot laat in de avond te werken aan stukken die ik prima aan mijn talentvolle officemanager kan uitbesteden.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉