Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Dit boek wil je lezen: Waarom vrouwen minder verdienen (en wat we eraan kunnen doen)

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen, zonder het te merken, gemiddeld 300.000 euro mislopen tijdens de looptijd van hun carrière. Best shocking, als je het mij vraagt. In haar debuut ‘Waarom vrouwen minder verdienen (en wat we eraan kunnen doen)’ legt Sophie van Gool de loonkloof volledig bloot. Het lezen van dit boek is confronterend maar tegelijk ook hoopgevend: we kunnen namelijk samen iets aan de ongelijkheid doen.

Met haar bedrijf Salaristijger heeft van Gool er een missie van gemaakt om de loonkloof tussen mannen en vrouwen te dichten. Ik hoor je denken: is dat niet wat overdreven? We leven in de 21e eeuw, die loonkloof zal inmiddels toch wel wat meevallen? Deels heb je gelijk, want vrouwen zijn meer gaan werken en hogere posities gaan betreden. Hierdoor is de loonkloof kleiner geworden. Maar ondanks dat we (gelukkig!) steeds vaker vrouwen in topfuncties zien, blijkt uit de cijfers dat we er op het gebied van gelijkheid nog lang niet zijn. Zo zijn er op dit moment nog steeds meer CEO’s die de voornaam Peter hebben dan dat er vrouwelijke CEO’s zijn.

Ook als je niet de ambitie hebt om CEO te worden en je heel tevreden bent met je baan en je salaris heb je alsnog te maken met de loonkloof. De loonkloof is namelijk van invloed op iedereen: man of vrouw, jong of oud. Het uit zich in de manier waarop we met elkaar omgaan, de manier waarop we de (zorg)taken thuis verdelen en de manier waarop we onze kinderen opvoeden. Op dit moment kiezen we op dat gebied nog vaak voor een traditionele verdeling, waarin de man meer werkt en de vrouw meer zorgtaken op zich neemt. Toch blijkt uit onderzoek dat zowel mannen als vrouwen aangeven dat zij de werk- en zorgtaken liever eerlijker zouden willen verdelen.

Door het lezen van dit boek kom je meer te weten over zaken als zwangerschapsdiscriminatie, leiderschap en of een vrouwenquotum wel of niet werkt. Van Gool neemt je in haar verhaal mee in het verleden, het heden en de toekomst. Ze legt uit hoe we op dit punt gekomen zijn en waarom het nodig is om het proces van gelijkheid te versnellen. Het verdienen van veel geld is leuk, maar daar gaat het niet om. Het gaat om de vrijheid die je zowel als man en vrouw krijgt door financieel onafhankelijk te zijn en door de taken eerlijker te verdelen. Van Gool sluit het boek af met een aantal microrevoluties die binnen je eigen invloedsfeer liggen waardoor je direct zelf aan de slag kan. Doordat Van Gool op basis van feiten, onderzoek en data schrijft, vormt het boek een sterk geheel. Ondanks de informatieve aard is het niet saai en leest het lekker weg. Het geheel is verhalend en met een gepaste dosis humor geschreven.

Koop bij bol.com

Marieke (25) is een typische ambitieuze twintiger die het liefst alles tegelijk wil doen. Hierdoor bevindt ze zich in een constante tweestrijd tussen het volgen van haar ambities en de behoefte aan rust en balans. Naast het volgen van twee studies (de PABO en een master in Strategic Innovation Management) kocht Marieke kort geleden samen met haar vriend een klushuis in Friesland. In haar vrije tijd gaat Marieke het liefste op reis of zit zij met vrienden op het terras. Op andere dagen geniet ze van een avondje Netflixen op de bank of van een goed boek.

Mariekederoos
Gastblogger Marieke de Roos

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten