Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoek
Sluit dit zoekvak.
Emmie Soepboer

Je moet gewoon het zaadje voor gelijkheid blijven planten

Ze heeft al jaren een eigen massagepraktijk en werd onlangs gekozen tot FNP-raadslid. Ze groeide op in een politiek bewust gezin en geeft daar inmiddels op haar eigen manier richting aan. 

“Ik zit nog een beetje op een wolk,” vertelt Emmie Soepboer. “Ik stond als vijfde op de verkiezingslijst voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) en nu ben ik als partijraadslid gekozen voor Tytsjerksteradiel.” Emmie (54) is echter geen groentje als het om de lokale politiek gaat. Ze was al een aantal jaren bestuurs- en steunfractielid. “Ik kom uit een gezin dat politiek bewust is. We hebben dat vooral van vaderskant meegekregen. We hadden het er thuis vaak over en ik heb me jarenlang ingezet voor het stembureau, omdat ik stemmen zo ontzettend belangrijk vind.” Het een leidde tot het ander en toen haar beide kinderen twintig jaar werden, werd Emmie lid van de FNP. “Dat was het moment waarop mijn man en ik onze politieke voorkeur binnen het gezin kenbaar maakten. Voor die tijd wilden we onze kinderen daar niet mee beïnvloeden. Die moesten zelf een keuze maken. Dat vonden we belangrijk.” 

Als lid van de partij, ging al snel de molen draaien en voor ze het wist stond ze op plaats 5 op de verkiezingslijst. “Daar gaan heel wat procedures aan vooraf. Inmiddels ben ik zo’n twee tot drie avonden in de week op pad voor de partij, voor scholingsavonden, fractie- en raadsvergaderingen. Hoe ik dat combineer met mijn massagepraktijk? Mijn agenda zit vol. Er moet geen kink in de kabel komen, want dan kan het zomaar mis gaan. Maar ik klaag niet hoor. Ik ben gezond en fit en wil me als ondernemer ook maatschappelijk inzetten.”

Emmie focust zich politiek onder andere op goed ondernemerschap, woningbouw en de Friese taal als identiteit. “Ik ben er trots op dat in de FNP op de eerste zes verkiesbare plaatsen maar liefst drie vrouwen stonden. Dat is niet overal zo. In de geschiedenis hebben vrouwen veel harder hebben moeten vechten om een bepaalde positie te bereiken. Vaak is dat nog zo. Daaruit vloeit voort dat vrouwen vaak het stempel ‘bitchy’ krijgen. Dat is niet terecht, en het moet anders. Het gaat erom dat je kwaliteiten voor een bepaalde functie hebt, ongeacht of je nu een man of een vrouw bent. Die gelijkheid is belangrijk. Vrouwen zouden zich daar ook veel bewuster van moeten zijn. Ik ben daar heel scherp in. Tijdens een sollicitatiegesprek voor de kieslijst werd mij gevraagd of Emmie Soepboer mijn meisjesnaam was. Ik heb meteen gevraagd of ze mannen ook vragen stellen over hun naam. Het is gewoon mijn naam! Ook werd me wel gezegd: ‘je hebt het al zo druk’. Wie vraagt dat aan een man? Ik zal er altijd iets van zeggen als die ongelijkheid wordt geduid. Het blijft een gevecht, maar je moet gewoon het zaadje voor gelijkheid blijven planten.”

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉