Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het avontuurlijke golf-leven van Friese zakenvrouw Heleen Kamphuis

Waarbij Golf – Genieten – Goed Doel voorop staan. De 3 G’s!

Ik ben Heleen Kamphuis, 56 jaar en Friezin. Ik ben geboren in Heerenveen en woon daar nog steeds. In 2009 ben ik begonnen met GOLFDIVA.nl, fashion & accessoires voor golfdames. Echt heel erg gespecialiseerd: de leukste golfmode, veel mooie exclusieve accessoires die je nergens anders in Nederland vindt. Deze scoor je allemaal in de sfeervolle webshop die er Divalicious uitziet. Daarnaast heb ik een knalroze golftruck waarmee ik door heel Nederland tour. Hiermee doe ik fashion golfevents. Ik word geboekt door een damescommissie van een golfbaan en dan bouwen wij een pop-up fashioncorner op en verzorgen wij een modeflits voor de dames. Ook organiseert GOLFDIVA zelf golfwedstrijden. Zo zet ik mij met mijn bedrijf in voor de LINDA.foundation, de foundation van Linda de Mol die zich sterk maakt voor gezinnen die in armoede leven. Met mijn golfevents golfen wij zo’n dag met z’n allen voor de LINDA.foundation waarbij Golf – Genieten – Goed Doel voorop staan. De 3 G’s!

Ik roep heel vaak: ik vind winkeltje-spelen leuk. En zo is het precies. Eigenlijk vind ik alles leuk aan mijn werk en bedrijf. Inkoop, verkoop, marketing. Ik houd enorm van creativiteit en hierin kan ik helemaal mijn ei kwijt. Ik fotografeer veel voor social media, maak de filmpjes zelf, het is bij mij nooit saai. Natuurlijk ben ik zelf ook dol op fashion en de golffashion is tegenwoordig zo trendy en hip, veel kleding kun je ook buiten de golfbaan aan. Ik werk in een erg leuke branche en golf is de laatste coronamaanden booming dus veel nieuwe dames komen bij mij in mijn ‘Diva Headquarters’ in Heerenveen en kijken hun ogen uit in deze snoepjeswinkel voor lady golfers. Hier doen we bijna elke dag personal shoppings, echt heel erg leuk. Het toeren met de golftruck is natuurlijk ook te gek. Je komt elke week op andere locaties en het contact met de golfvrouwen vind ik het allerleukst. Elke diva heeft haar eigen verhaal, humor, wijsheid en smaak. Ook als ik zelf golf ontmoet ik altijd leuke dames. Met veel klanten heb ik inmiddels een vriendschappelijke band opgebouwd. En, bedacht ik onlangs, ik ben de enige op de hele wereld die zo’n uniek gespecialiseerd bedrijf runt met de roze golftruck, events, assortiment, eigen golfkrant. Daarvoor moet je misschien wel een beetje gek zijn.

Wat is jouw drive?

Ik kan mijn eigen creativiteit en ideeën helemaal in mijn bedrijf stoppen. En natuurlijk zit ik in een superleuke branche: mode en golfsport. Het contact dat ik on tour maar ook tijdens de personal shoppings heb met de golfdames vind ik het allerleukste. De kick dat je zelf alles inkoopt en het daarna verkoopt en andere dames blij naar huis ziet gaan. Het is toch heerlijk om mensen blij te maken? Nou, ik maak dames blij met mijn mooie onderscheidende golfkleding. Daarnaast vind ik het geweldig om mensen met elkaar te verbinden. Als ik zo’n golfevent organiseer en ik zie al die dames die lol hebben met elkaar, joh, dat is toch prachtig. Er ontstaan echt ook vriendschappen na zo’n damesdag. Prachtig vind ik dat.

Hoe ben je zover gekomen?

Na mijn VWO heb ik een opleiding tot directiesecretaresse gedaan, maar ging al vrij snel aan de slag als medisch secretaresse in een ziekenhuis in Heerenveen. Daar heb ik negen jaar gewerkt. In die jaren ging ik bijna elk jaar naar Israël. Al vanaf de jaren tachtig ga ik daar regelmatig naartoe. Ik heb een soort Israël-virus. Op een gegeven moment begon het toch zo te kriebelen en het ‘nu of nooit’ gevoel kwam heel erg bij mij naar boven. Dus nam ik ontslag in het ziekenhuis en ben ik op mijn 29ste naar Israël vertrokken voor langere tijd. Ik werkte er als au-pair en snoof het Israëlische leven op. Het jaar van mijn leven. Het voelde als vrijheid, ook al moest ik zes dagen per week keihard werken want in Israël pas je niet alleen op de kinderen maar run je daar echt de volledige huishouding. Toen ik terugkwam kon ik direct aan de slag op BurgGolf Sint Nyk, bij receptie en golfshop. Daar leerde ik mijn ex-man kennen die daar golfprofessional was. Van het een kwam het ander. Hij ging in 1995 aan de slag op Golfbaan Heerenveen en ik hielp mee in de golfshop, daarnaast werkte ik ook weer in het ziekenhuis en kregen wij twee fantastische kinderen. In 2006 sloegen wij onze vleugels uit naar de grotere golfbaan in Leeuwarden met een prachtige grote shop. Op dat moment ben ik definitief gestopt in het ziekenhuis om mij fulltime te storten op de golfshop. Mijn ex-man verzorgde de lessen en clinics en ik was de vrouw achter de schermen: golfshop, planning, marketing, organisatie. Een supermooie tijd was dat. Ik merkte toen al wel dat er weinig echt leuke dingen waren voor golfdames. Voor mij werd dat toen een soort van missie. Ik vond al snel de leukste dingetjes voor dames. Het opzetten van een kleine webshop GOLFDIVA.nl in 2009 was het startschot van mijn huidige bedrijf. Met mijn damesgolfspulletjes stond ik toen wel eens op golf- en lifestylebeurzen. Steeds vaker kreeg ik de opmerking van dames: waarom kom je niet eens naar onze golfbaan, want wij hebben geen shop. Dat heeft mij op het idee gebracht voor de ‘mobiele golfshop’. Ik kocht een oude aanhanger, die heb ik Divalicious opgeknapt, hing ik achter mijn VW transporter en ik ben gewoon begonnen. Al snel volgde er boeking op boeking. Sinds drie jaar heb ik nu die prachtige roze Golftruck. Natuurlijk is deze coronatijd ook voor mijn bedrijf lastig, want golfevents en on tour gaan zaten er nauwelijks in, maar gelukkig hopen we binnenkort weer op pad te kunnen, want al die golfdames in het land en die leuke events heb ik wel gemist hoor! En ik ben dus inderdaad helemaal selfmade. Stilzitten is geen optie voor mij.

Kom je jezelf wel eens tegen?

Nou echt wel. Dat je zoveel passie en persoonlijkheid in je eigen bedrijf stopt is regelmatig een valkuil. Soms zou ik willen dat er vijftig uren in een dag zaten. Zoveel ideeën. Ik wil nog zoveel. Mijn koppie staat maar weinig stil. Maar dat zit simpelweg in mij. Als ik een andere winkel of een andere willekeurige locatie binnenloop scan ik automatisch allerlei leuke ideeën die ik dan weer kan omzetten naar mijn eigen bedrijf. Het klinkt cliché, maar het is echt zo: ik denk altijd in kansen, mogelijkheden en creativiteit. Soms bikkel je door tot twee uur ‘s nachts, vooral als je een deadline hebt. En soms houdt het lichaam dan even op. Ik kan wel blijven denken dat ik superdiva ben, maar ook ik word gewoon ouder.

Wat was jouw eerste gedachte toen corona roet in het eten gooide?

Poeh. We waren net los met alle nieuwe golfmode voor 2020, hadden al twee Duitse beurzen gedraaid en het werd maart, de maand die altijd bol van de fashionevents op golfbanen staat. Iedereen heeft dan een feestelijke seizoens-opening waarbij wij vaak aanwezig zijn. In één klap kwam alles stil te liggen. Golfbanen gingen dicht, mijn hele markt ging plat vorig jaar maart. Eén dag was ik volledig in paniek, tranen met tuiten, het voelde alsof je kindje van je wordt afgepakt. Onmacht, verdriet. Maar, dat duurde niet lang! Heb het flink van me af gepraat met een paar goede vrienden en toen ging bij mij de knop om. Want ik ga door. Altijd! Ik bleef in mijn werkritme, maar alles wel een tandje lager. Ik liep ‘s morgens vroeg naar mijn kantoor, tussen de middag liep ik naar huis en genoot ik van een lunch met de kinderen en van het prachtige voorjaarsweer. Daarna pakte ik weer een paar uurtjes op kantoor. Op een superpositieve manier ben ik elke week nieuwsbrieven gaan schrijven naar mijn vaste klanten, elke week bedacht ik acties, op Insta en Facebook bleef ik elke dag posten, ik creëerde mijn eigen fotostudio thuis en deed golfmodeshoots met mijn dochter en vriendinnen. Voor mijn huis, op straat, hebben we zelfs een buiten-modeshow online gemaakt. Zette ik de truck dwars op straat, roze loper ervoor met leuke bloempotten en we gingen de kleding op deze manier showen. Ook heb ik de Gratis Zichtzending gelanceerd om dames maximale service en vrijheid op afstand te geven. Stilzitten is nooit een optie, kan ik ook niet. Ik heb hier ongelooflijk fijne en positieve reacties op gekregen. Klanten snapten de noodzaak en snapten het probleem. Dat merk ik nog dagelijks. Golfbanen, baanmanagers, damescommissies, klanten, ze denken nog steeds mee om mij te helpen toch zoveel mogelijk mijn ding te kunnen doen. Ik ben daar ongelooflijk dankbaar voor. Vorig jaar heb ik in zes weken tijd nog een toer kunnen doen, die we normaal in zes maanden doen. In die zes weken hebben we onze grote golfdagen voor de LINDA.foundation ook kunnen doen, coronaproof. Dat was echt bijzonder en ondanks alles hebben we toen toch nog 13.500 Euro bij elkaar kunnen golfen voor dit mooie goede doel. Het afgelopen jaar was en is een rollercoaster, nog steeds, elke dag schakelen, maar stiekem is dat natuurlijk ook wel weer leuk, want ik houd juist wel van uitdagingen en pionieren.

Heeft de coronatijd nieuwe inzichten gebracht?

Absoluut! Ik had natuurlijk al een webshop, maar het afgelopen jaar heb ik direct alle ballen op deze webshop gericht en in januari hebben we een compleet vernieuwde website/webshop gelanceerd met mooie nieuwe fashiontools, zoals filmpjes van de kleding. Meer dan ooit zijn ‘online’ en social media belangrijk en onmisbaar. De gedwongen rust deed mij ook goed. Dat gaf ook tijd om na te denken en andere keuzes te maken, ook voor de komende jaren. Daarnaast werd ik benaderd om een golfshop over te nemen in Drenthe. Die kans heb ik met twee handen aangegrepen. Sinds januari run ik een mooie grote golfshop op Golfbaan De Gelpenberg en daar verkopen we ook heren golfkleding. Ook doe ik steeds vaker de personal shoppings op afspraak in mijn Diva Hoofdkwartier, een enorm leuke manier van verkopen op mijn eigen persoonlijke wijze. Dus ook zonder toeren met de Golftruck zijn er genoeg leuke andere mogelijkheden en kansen en naast extra focus op bepaalde onderdelen komt het pionieren ook weer om de hoek kijken.

Waarin wil je de beste zijn?

In mijn werk wil ik dé specialist voor damesgolfmode in Nederland zijn en blijven! Privé wil ik graag de leukste, liefste en hipste moeder voor mijn kinderen zijn.

Kom je uit een ondernemersnest?

Nee, totaal niet, ik denk dat ik vooral de creativiteit en het doorzettingsvermogen van mijn ouders heb.

Hoe is het met de zakenvrouwen op de golfbaan?

Als ik kijk naar mijzelf hebben wij zakenvrouwen eigenlijk weinig tijd om te golfen. Misschien gunnen we het ons ook niet vaak. Werk en kinderen zijn soms al moeilijk te combineren. Laat staan een rondje golf. Vanwege de gedwongen corona-rust heb ik zelf ook weer het golfen opgepakt vorig jaar. Heerlijk! Maximale ontspanning op de baan. Ik zou het nu ook niet meer willen missen. Op de golfbaan ontmoet je juist vaak de leukste dames die in dezelfde positie zitten. Je hebt leuke gesprekken op het terras na je rondje golf. Dat levert weer nieuwe inzichten, kansen en connecties op. Dus naast ontspanning is het ook een manier om te netwerken.

Wat is voor jou echt belangrijk?

Kinderen, gezondheid, reizen. Herinneringen maken, zoals Bibian Mentel zo mooi verwoordde. Mijn laatste reis was een week naar Rome met mijn kinderen, december 2019. We sliepen in een hippe jeugdherberg, hartje stad. ‘s Morgens om acht uur stonden we al bovenop de St. Pieter om de zonsopgang over Rome te bewonderen. Emotioneel mooi en achteraf nog dierbaarder dan ik me toen kon voorstellen. Ik organiseer ook golfreizen naar Spanje en Kenia (golf & safari) en hoop dat dit snel weer mogelijk is.

Wat is volgens jou de kracht van Friese zakenvrouwen?

Als ik vanuit mezelf denk en spreek: ik introduceer mijzelf in Nederland tijdens de modeshows die ik dan presenteer altijd als ‘Heleen uit Heerenveen’. Vergeten ze nooit weer. Ik ben een trotse Friezin en ik merk dat wij Friese zakenvrouwen een bepaalde gunfactor hebben in Nederland. Ik denk dat wij heel puur en echt zijn en dat ook overbrengen. En het is fijn zakendoen met mensen waarop je kunt bouwen.

Waar droom jij van?

Ik droom ervan dat ik nog heel vaak en veel mag reizen in de toekomst. Ik mis bijvoorbeeld de rust van de Afrikaanse savanne. Ik heb natuurlijk al in het buitenland gewoond en droom toch nog wel eens van een buitenlands avontuur.

Is er iets wat je tegenhoudt?

Als mijn gevoel over iets niet oké is, dan houdt dat mij tegen in keuzes. Vaak zit ik daar wel goed mee. Ja is ja en nee is nee bij mij. Da’s makkelijk.

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉