Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Zoek
Sluit dit zoekvak.

‘Ik kan wel praten, maar ik kan het niet met jou’

Nora is een vrolijk meisje. Op school haalt ze goede cijfers. Ze is getalenteerd in rekenen en kent ook al veel Engelse woorden, wat best knap is voor iemand van 10. Nora woont in een knus huis samen met haar vader, haar moeder en haar broertje. In haar vrije tijd leest ze boeken en speelt ze piano. Daarnaast spreekt ze na schooltijd vaak af met haar vriendinnen. Samen hebben ze heel veel lol. Dat vindt Nora altijd erg gezellig. Op het eerste oog lijkt het leven van Nora op dat van ieder ander meisje van haar leeftijd. Toch is Nora anders dan anderen. Terwijl ze thuis een echte kletskous is, praat Nora op school niet. Niet tegen haar klasgenoten, maar ook niet tegen haar juf. En dat is niet omdat ze het niet wil of omdat ze het niet kan, maar omdat het haar niet lukt. Ondanks dat haar juf haar best doet om Nora zich op haar gemak te laten voelen, lukt het Nora niet om te praten. ‘Ik weet dat de juf probeert om mij te laten praten. Maar daardoor lukt het mij júist niet’, vertelt ze. Nora is niet gewoon verlegen. Want verlegen ben je even, en daarna gaat het weer over. Wat Nora wél heeft is iets dat veel mensen niet kennen. Nora heeft een vorm van praatangst, ook wel selectief mutisme genoemd. De meeste mensen weten alleen niet wat dat is en zeggen daarom soms vervelende dingen tegen haar. Nora vertelde mij dat ze graag zou willen dat meer mensen zouden begrijpen wat zij heeft. Ze kan het alleen nog niet zelf vertellen. Daarom doe ik dit nu voor haar.

Wil je meer weten over mijn ervaring als bovenbouw docent met selectief mutisme? Ik schreef er een paper over voor mijn studie. Laat een reactie achter om het paper te ontvangen.

Marieke (25) is een typische ambitieuze twintiger die het liefst alles tegelijk wil doen. Hierdoor bevindt ze zich in een constante tweestrijd tussen het volgen van haar ambities en de behoefte aan rust en balans. Naast het volgen van twee studies (de PABO en een master in Strategic Innovation Management) kocht Marieke kort geleden samen met haar vriend een klushuis in Friesland. In haar vrije tijd gaat Marieke het liefste op reis of zit zij met vrienden op het terras. Op andere dagen geniet ze van een avondje Netflixen op de bank of van een goed boek.

Mariekederoos
Gastblogger Marieke de Roos

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

SYMPATHIEK!

Dit artikel krijg je van FFYS cadeau. Om ons te steunen en meer interviews van Friese onderneemsters te lezen word je voor slechts 10 euro per jaar lid van onze community. Zo blijf jij op de hoogte van wat de Friese zakenvrouw beweegt. En hé; je hoeft geen Fries te zijn om lid te worden 😉