Lifestyle community voor Friese onderneemsters

Wat je nog niet wist over de bh

De rol van de bh is een grote. Niet zozeer omdat de meeste vrouwen deze dagelijks dragen, maar vooral omdat in de loop van de geschiedenis de bh altijd voor vrijheid en gelijkheid heeft gestaan. Door deze juist wel, maar soms ook juist niet te dragen. Hoe zit dat?

De bh is een onmisbaar kledingstuk dat best veel om aandacht vraagt. Want gaan we voor een beugelbh of eentje zonder beugels? Een push-up exemplaar misschien? Of houd je juist van een stevige bustehouder met brede schouderbanden? En dan is er nog de sportbh.

Er is weinig zo persoonlijk als een bh. Het ding moet lekker zitten en vooral goed zitten, want je kunt je figuur er een boost mee geven en je uitstraling ermee verbeteren. Bovendien blijkt een goed passende bh ook nog eens goed voor de gezondheid. Geen knellende of afzakkende bandjes, een juiste ondersteuning van de borsten. Je kunt daarmee pijn in schouder- of nekspieren vermijden. Kortom; de bh is een must have.

Vrijheid en gelijkheid, zonder bh
Hoe anders was dat in de jaren zestig, toen veel vrouwen de bh helemaal niet meer zagen zitten. De emancipatie vierde hoogtij en vrouwen streden voor dezelfde rechten als de man. De bh werd demonstratief aan de kant gegooid. Datzelfde gebeurde ook begin twintigste eeuw toen vrouwen de barricaden opgingen voor het stemrecht (1919). De bh, een kledingstuk dat optimaal de vrouwelijkheid benadrukte, werd ingezet of liever gezegd ‘uitgezet’ om aan te tonen dat vrouwen ook een stem hadden. Het ging om vrijheid en gelijkheid. In plaats van de borsten te benadrukken werden ze, samen met de vrouwelijke taille, weggemoffeld onder rechte vormeloze jurken.

Meer vrijheid, met bh
En dat terwijl de bh jaren eerder vrouwen juist vrijheid had gegeven. Dat zit zo. Het is het jaar 1910 en vrouwen dragen vooral het strakke korset. De taille kreeg volop de aandacht en de borsten werden er flink door platgedrukt. De Amerikaanse Caresse Crosby (1982-1970) is hier niet zo van gediend. Ze komt uit een upperclass familie, maar houdt er een Bohemian lifestyle op na. Dat is natuurlijk vragen om moeilijkheden, maar leidt in dit geval ook tot een beslissing die de wereld van vrouwen zal veranderen. Als ze namelijk naar een debutantenbal moet en haar jurk, met een ietwat laag decolleté, helemaal niet strookt met dat strakke korset dat eronder moet, grijpt ze in. Ze gooit het korset aan de kant en vraagt haar ‘maid’ haar bij te staan in het creëren van een alternatief. Haar woorden: “Bring me two of my pocket handkerchiefs and some pink ribbon … And bring the needle and thread and some pins.” De dames creëren vervolgens een eenvoudig stukje ondergoed om haar borsten te beschermen, op een manier die haar decolleté recht doet. Tegenwoordig zouden we dat een bh noemen. Per ongeluk uitgevonden dus.

Brassière en bh in business
Nu blijkt Caresse niet helemaal op haar achterhoofd gevallen als al haar vriendinnen al snel laten weten ook zo’n kledingstuk te willen. Ze zien Caresse zich immers lekker vrij bewegen en daar hadden de dames wel oren naar. Het is 1914 als Caresse Crosby patent op het ontwerp neemt. Het heet dan nog geen bh, maar een een brassière. De business is geboren. Helaas heeft Caresse niet echt de juiste ondernemer-skills en haar gefortuneerde zoveelste echtgenoot ziet een werkende vrouw naast hem ook niet zo zitten. Dat doet haar besluiten om het patent over te doen aan de Warner Brothers Corset Company in Connecticut. Die zullen er miljoenen dollars mee gaan verdienen

Deel dit bericht

Gerelateerde berichten