We hadden natuurlijk een boek over succesvol ondernemen kunnen noemen of een boek van een topsporter, die spectaculaire lezingen geeft over de link tussen dat eerstgenoemde en op hoog niveau sporten, wat ondernemen eveneens kan zijn. Maar nee, dit gaat over een kookboek.
Een kookboek? Zeker! En niet van de eerste de beste. Yotam Ottolenghi.
Deze Israëlisch Britse kok was in zijn geboorteland Israël een tijd lang journalist, woonde eventjes in Amsterdam en vertrok daarna naar Londen waar hij in 1997 een kookopleiding volgde. Als we Wikipedia moeten geloven duurde die opleiding een half jaar. Niet lang voor iemand die direct daarna zijn vleugels uitsloeg in gerenommeerde Londense restaurants. Laten we het talent noemen en een flinke drive om ‘er wat van te maken’. Al in 2002 opende hij zijn eerste deli, een trendy plek waar ‘deli-catessen’ en maaltijden worden verkocht, en waar je ze vaak ook ter plekke kunt eten. Een beetje als een lopend buffet. Niet veel later opende hij zijn eigen restaurants.
De man mag een ware ondernemer genoemd worden, want naast zijn eigen deli’s en restaurants startte hij met het creëren van kookboeken die behoorlijk in de smaak vallen. Wie heeft er niet het boek: Plenty More op een plank in de keuken staan of de fraaie kookboeken: Jerusalem, Simple of Flavour.
Waarom hij als ondernemer zo goed scoort
We zouden geen ondernemers zijn als we niet willen weten waarom nu juist deze man zo hoog scoort. Ten eerste creëert hij vooral vegetarische recepten. Bijzonder smakelijke vegetarische recepten met een duidelijke hoofdrol voor groenten. Een schot in de roos, want de doelgroep van vegetariërs breidt zich alsmaar verder uit. En groenten zijn ‘hot’.
Daarnaast is Ottolenghi zelf een kei in marketing. Hij schrijft niet alleen kookboeken, maar ook blogs. Er is Ottolenghi serviesgoed (hipper dan de kookschalen van Jamie Oliver) en hij verzorgt live events. Voorlopig treffen we hem komend voorjaar louter op Amerikaanse locaties, en het jaar erna in Australië. Maar wie weet…
Kortom; Ottolenghi lijkt alle ingrediënten te bezitten om als ondernemer te slagen. Inclusief zijn goeie kop. Moet hij er natuurlijk nog wel hard voor werken.